Bilgi Güvenliği Teknolojisi (Fakülte)
BİLGİ GÜVENLİĞİ TEKNOLOJİSİ (FAKÜLTE) |
SAY |
Bilgi Güvenliği Teknolojisi Bölümü Nedir?
İnternet kullanımı teknolojinin gelişimi ile oldukça artmaktadır. Bu artış sürecinde ise veri güvenliği de önemli hale gelmektedir. Güvenliğin sadece bireysel değil kamu ve özel şirketlerin de vazgeçilmez başlıklarından biri haline gelmesi ile bilgi güvenliğini sağlamak amacıyla programlar geliştirilmektedir. Sadece sosyal değil ekonomik olarak da büyüyen internet ortamında bilgi güvenliğini korumak için ise çok yönlü profesyonellere ihtiyaç duyulmaktadır.
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bölümü olarak siber güvenlik yönetiminde ihtiyaçların karşılanacağı bireyler yetiştirmekteyiz. Bilgi güvenliği tehditlerine karşı etkin bir biçimde açıklık tarama ve testlerini uygulayabilecek öğrenciler, aldıkları eğitimler ile seviye-iyileştirme analizleri yapabilecek, bilgi güvenliği konusunda deneyimli ve tehditler karşısında farkındalığı yüksek bireyler olacaktır.
Bu amaçlar doğrultusunda verilen eğitimin süresi 4 yıldır ve eğitim dili İngilizcedir. Bilgi Güvenliği Teknolojisi bölümünde okumak ve bu alanda iş sahibi olmak isteyen aday öğrencilerin liselerin “sayısal” bölümlerinden mezun olması gerekmektedir.
Okulu başarı ile tamamlayan öğrenciler ise bilgi işlem merkezleri ve yazılım şirketleri başta olmak üzere sektörün birçok kuruluşunda iş bulabilmektedir. Zorunlu staj programı ise bazı öğrencilerin staj yaparken bile iş teklifi almasına ve aynı firmada çalışma hayatına devam etmesine olanak sağlamaktadır.
Bilgi Güvenliği Teknolojisi Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?
Ülkemiz siber saldırı hedefleri arasında 5. sıradadır. Bu da küresel boyutta siber güvenlik konusuna hâkim ve teorik bilgileri hayata geçirebilecek 2 binden fazla uzman ihtiyacı doğurmaktadır. Siber saldırıların önümüzdeki yıllarda artacağı düşünülürse ihtiyaç olan sayı daha da artacaktır.
Açığın gittikçe arttığı Bilgi Güvenliği Teknolojisi alanında bu bölümden mezun olan öğrenciler birçok sektörde iş sahibi olabilmektedir. Piyasada donanımlı mezunların olması ile şirketlerin; bilgi güvenlik uzmanı, sistem güvenliği uzmanı, siber güvenlik uzmanı, ağ uzmanı ve yöneticisi, sistem destek uzmanı ve yazılımcı pozisyonları açılmaktadır.
Bilgi Güvenliği Teknolojisi bölümünden mezun olanlar bu statülerde bilgi işlem merkezlerinde ve yazılım firmaları başta olmak üzere elektronik bilginin var olduğu her özel/kamu kurum ve kuruluşlarda iş bulabilme imkânına sahiptir.
Devlet üniversiteleri, Türk Silahlı Kuvvetleri, finansal kurum ve kuruluşlar, özel okullar, sosyal güvenlik kurumları, belediyeler, bankalar, teknik servisler, e-posta hizmeti veren kurumlar, sağlık hizmeti veren kuruluşlar, yazılım donanım ve tasarımı yapan şirketler, çeşitli mağazaların bilgi-işlem birimleri Bilgi Güvenliği Teknolojisi bölümü mezunlarının çalışabileceği diğer sektörlerdir.
Çalıştıkları firmalarda mezunların başlıca görevleri arasında bilgi sistemlerinin güvenlik açıklarını belirlemek ve bilgilerin güvenli şekilde muhafaza edilmesini sağlamak bulunmaktadır. Bilgi sistemlerini de şirket politikasına göre kuran mezunlar, bilgi güvenliği standartlarını bilir ve buna göre uygulama, denetleme ve belgelendirme yapar.
Mezunlarımız bilgi işlem merkezleri ve yazılım firmaları başta olmak üzere, elektronik bilginin olduğu her alanda “bilgi güvenlik uzmanı”,”sistem güvenliği uzmanı”, “siber güvenlik uzmanı”, “ağ uzmanı ve yöneticisi”, “sistem destek uzmanı” ve “yazılımcı”pozisyonlarında çalışabileceklerdir.
Siber saldırı hedefleri arasında küresel boyutta 5. sırada olan ülkemizin, şu anda siber güvenlik konusuna hakim ve teorik bilgilere sahip en az 20000 uzmana ihtiyaç vardır. Sözkonusu saldırı tehditlerinin önümüzdeki yıllarda da büyük ölçüde artacağı düşünüldüğünde, piyasanın mezunlara olan talebinin artacağı tahmin edilmektedir.
BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ |
Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>
This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc